Om mig.
Jag heter Lennart Enwall och har varit/är lärare, främst på högstadiet i de naturvetenskapliga ämnena biologi, fysik, kemi, teknik och matematik sedan höstterminen 1962. Behörig teknik-, matte- och fysiklärare sedan 1974. Jag har även undervisat på gymnasiet i socialkunskap och naturkunskap, samt på folkhögskola, främst i matematik och naturvetenskap.
Jag är medförfattare till läromedel i biologi och naturvetenskap för grundskolans lägre stadier (år 1-6) för Natur och Kultur.
Jag har arbetat som lärare på ett antal olika skolor. De två första åren var på Bergs Kommunala Realskola och Högstadium i Bergs Kommun i Svenstavik, Jämtland. Sedan har jag hunnit vara i Sundbyberg, Västerhaninge, Rågsved, Sollentuna, Gävle, Huddinge, Djursholms Samskola, Adolf Fredriks Musikklasser och nu, sedan fem år tillbaka på Alfaskolan i Solna.
Vid varje nytt läsårs start väntar ett nytt äventyr. De senaste åren har det kanske känts extra spännande. Då har jag fått fokusera på ett av mina fem favoritämnen, som är teknik.
I teknikämnet finns det rätt stor frihet för läraren att utforma kurserna, och vad som ska ingå i dem, åtminstone som jag uppfattar det. Det ger mig svängrum att vara precis så kreativ som jag tycker man vill vara som lärare. Om eleverna trivs i klassrumssituationen och får utlopp för sin fantasi och skaparförmåga, kommer resultaten som på beställning. Den formativa bedömningen är tämligen enkel, eftersom man hela tiden är nära processerna i de teoretiska och de praktiska momenten. Den summativa bedömningen består i att betygssätta de färdiga produkterna och eventuella inlämnade rapporter, samt väga in den formativa delen. Betygsmatriser, som följer Skolverkets rekommendationer/normer, ingår naturligtvis i bedömningsredskapen.
Jag vill nu dela med av mina erfarenheter som drygt 50 år som lärare givit mig. Då främst i ämnet teknik. Det är inte ett av de mest populära ämnena att undervisa i. Kan jag komma med tips och fungera som inspirationskälla för lärare som ändå fått uppdraget att ha teknik i sin tjänst, så känns det bra. Eftersom jag i en gammal examen har en ingenjörsutbildning med betoning på maskin (krafter och rörelser, hållfasthetsberäkningar osv) är det lätt för mig att betona sådana moment i mitt pedagogiska arbete.
Dessutom är jag oerhört intresserad av att bygga och skapa, inte bara modeller av byggnader. Hade jag varit elingenjör hade fokus varit ett annat, det är jag säker på.
Välkommen att ta del och bidra!
Lennart Enwall

Du ska vara varmt välkommen till Lennart Enwalls hemsida som handlar om teknikundervisning på högstadiet.
Här finns texter med arbetsuppgifter, teknikkurser för år 6, 7, 8 och 9.
Här finns bilder av tornmodeller, bromodeller, husmodeller och annat smått och gott.
Som sagt, välkommen till en hemsida som kommer att växa.


Hus byggt i tekniken av en elev i klass 8 på Alfaskolan i Solna under höstterminen 2013.
Det kommer att finnas många fler bilder längre fram
på terminen, både här på hemsidan och när
modellerna blir klara att dokumenteras.
