Teknikundervisning
på Alfaskolan
Eleverna bygger husmodeller i skala 1:20. De bygger också broar i skala 1:100 eller 1:1000.
Det kommer också att byggas lyftkranar, torn och olika slags fordon under vårterminen 2014.
Eleverna har fått kursmaterial i form av kompendier i hållfasthetslära och bärande konstruktioner och ett om broar. Ett kompendium om tornkonstruktioner med fackverkstekniken beskriven, kommer att presenteras.
De teoretiska delarna av kurserna går vi igenom under helklasstimmarna.
I kursmaterialen finns det ett stort antal frågeställningar som eleverna ska ta ställning till, och redovisa muntligt och skriftligt.
Under halvklasstimmarna arbetar vi mest praktiskt. Som komplement till den teoretiska delen får eleverna alltså rita, beräkna och bygga konstruktioner.
Det material vi valt att arbeta med är KAPA-skivor (3 och 5 mm), glasspinnar, ståltråd, grillpinnar i olika storlekar, wellpapp, overheadfilm, kartong och allt vad som finns att ta till. Kreativiteten vad gäller material är nästan obegränsad, och även tillgången till sådant.
Verktygen är i huvudsak tänger, håltagare, stållinjaler, pappersknivar, saxar och limpistoler. Eftersom eleverna gärna vill dra in el till belysning i husen, broarna och tornen, använder vi också sådant material. Underlaget för att skydda arbetsborden i NV-salen är tjocka, lackade plyfaskivor.
Det går åt en del plåster när ungdomarna skär med pappersknivar, men skadorna är glädjande nog inte allvarliga. De kan också nypa sig på tänger, och limpistolerna kan vara rätt varma, och eleverna lär sig snabbt detta.
I husbyggets inledande del diskuterar vi mycket kring utformningen av husgolven, så det blir vettiga ytor. Jag har valt att låta eleverna bygga en modell av en Friggebod med golvytan mellan 12 och 15 kvm. I skala 1:20 blir det hanterliga mått, alla deras modeller ska ju få plats på hyllor och i skåp i NV-salen under byggnadstiden.
Det blir också en hel del beräkningar. Jag föreslår för eleverna att takhöjden i huset kan vara 2,4 m. Naturligtvis finns det avvikelser från dessa rekommendationer, när byggena väl kommit igång. Avståndet mellan väggreglarna ska vara 60 cm, avstånden mellan takstolarna cirka en meter. Det finns ytterligare en hel del mått att jobba på, till exempel fönstrens höjd och placering på väggarna, dörrars bredd och höjd, avståndet mellan golvreglarna, takstolarnas utformning mm.
Jag har byggt en husmodell för att själv förstå de svårigheter som eleverna kommer att kunna stöta på. Modellen har också varit användbar vid de diskussioner jag haft med ungdomarna under processens gång. Viktigt har varit att låta deras kreativitet få blomma ut, och det har som regel inte varit några problem. Frihetsgraderna skapar olika spännande lösningar.

Husmodell byggt av en elev i klass 9 på Alfaskolan, Solna läsåret 2012-2013
INTRODUKTION
På Alfaskolan, som är en F-9 skola i Solna, händer det saker i undervisningen i teknik. Det har det förstås alltid gjort, måste jag tillägga. Intresset och fokus på ämnena matematik och naturvetenskap har på ett naturligt sätt alltid varit stort på Alfaskolan. Så att fortsätta att utveckla tekniken, är egentligen inga konstigheter. Därför pågår olika "byggprojekt", kanske främst i de högre årskurserna, från år 7 till år 9.
Det är mycket spännande och utmanande att få tillfälle att introducera eleverna i kreativa processer. Dessa inbegriper både att läsa in ganska komplicerade texter och att få dem att formulera egna svar på frågeställningar, som de aldrig tidigare ställts inför. Detta i kombination med ett intensivt eget skapande när det bygger modeller av hus, broar, höga torn, kända byggnader och allt annat, är stimulerande. Att få vara en viktig del av den processen, är klockrent för en lärare.
Också att få förklara varför det är så viktigt med fackverk för att höja broars stabilitet och bärighet, att förklara varför avstånden mellan väggreglar på husmodeller i skala 1:20 ska vara 3 cm och att takstolarnas vinkel bör vara åtminstone 25 grader, för att snöns tyngd inte ska knäcka taket, är riktigt utvecklande för en lärare. Smaka på ordet "krypgrund"!
Att få tillfällen att berätta för ungdomarna om varför det är så viktigt med stabila grunder, alltså ordentliga grundarbeten, med många tusen betong- och stålpålar när man bygger stora köpcentra och arenor på en gammal sjöbotten, gör inte saken sämre.
Begrepp som drag- och tryckhållfasthet, armering, korrugering, varför taktegel är kupigt, förskjutna block eller tegelstenar vid byggen, begrepp som deformering, plasticitet och elasticitet förklaras på ett integrerat sätt när det samtidigt byggs modeller.
Eftersom det alltid har byggts i mänsklighetens historia, finns det hur många exempel som helst att relatera till. Katedraler, tempel, murar, akvedukter, befästningsverk, broar är alla exempel på mänsklig aktivitet som skapat bestående verk som vi kan relatera till. Allt är dessutom så lätt åtkomliga via nätet.

Husmodell byggt av en elev i klass 9 på Alfaskolan, Solna läsåret 2012-2013
