Tankar, idéer, funderingar, tips för
teknikundervisningen
i grundskolans högre årskurser.
Respons på texterna och förslag till arbetsuppgifter,
både teoretiska och praktiska,
tar jag mycket tacksamt emot.




I årskurs 6 har vi arbetat med elektricitet i hemmet. Elektriska "apparater" som skapar värme, kyla, rörelse (elmotorer i vispar och assistenter), ljud, bild och ljus.
Några enkla uträkningar ingår i kursen.
Nästa arbetsområde är vatten i hemmet. Hur renas vatten som ska in i hemmen, hur fungerar ett reningsverk, vad händer med det som blir över efter reningen, vattenförbrukning, ekologiska frågor och allt annat som kommer upp vid diskussioner i klassrummet.
Efter det kommer en kurs som jag valt att kalla livsmedelsteknik.
Vi kommer att diskutera och arbeta med olika metoder att förvara livsmedel. Transporter, matfabriker. Kursen är ännu inte färdigskriven, så mer kommer.
I årskurs 7 har vi arbetat med broar. En teoretisk grundkurs med olika typer av broar. Filmer och Power-Point presentationer ingår.
Praktiskt arbete där eleverna väljer vilken sorts bro de vill bygga. Ritningar och därefter praktiskt arbete.
Tornbyggen blev nästa arbetsområde. Modell av ett torn i skala 1:100. Här kommer fackverksbyggen fram på ett mycket konkret sätt. En mängd olika förslag till design och användningsområden.
I årskurs 8 har klassen fått ett kompendium som handlar om hållfasthetslära och bärande konstruktioner. Inlämningsuppgifter parallellt med det praktiska arbetet. Under det praktiska momentet får de bygga en husmodell i skala 1:20. Mängder med frågor, problem och tankar som ventileras under det praktiska arbetet med byggena.
Nästa arbetsområde är kraft- och rörelseöverföringar.
I årskurs 9 har eleverna fått arbete med kraft- och rörelseöverföring. En kurs med tillbakablickar på hur vi blivit allt bättre på att överföra kraft och rörelse från rinnande vatten, vinddrivna axlar och ångmaskiner. Några banbrytare på området diskuteras. Ett praktiskt moment är att eleverna får utmaningar på området genom att bygga modeller av sådana kraft- och rörelseöverföringar. Naturligtvis i KAPA-skivor, med glasspinnar, pappersklämmor, gummisnoddar mm.
Dessutom har eleverna byggt husmodeller, med högre precision än i år 8. Väggreglar, golvreglar, takstolar har byggts i KAPA-kartong. Också kanske mer komplicerade former på husen än i år 8.
